Willen jullie méér Kerstmis of minder
Kerstmis? Ik stel me voor hoe ik dit al dan niet demagogisch roep
tegen twintigduizend lezers van Straatjournaal. Handen omhoog voor
meer? Eenmaal, andermaal ...?
Het is geen loze vraag, die Kerst ligt niet in beton gegoten, zoals
politici dat uitdrukken. Een kort historisch overzicht: bij het concilie
van Mainz in het jaar des Heren 813 werd Vierde Kerstdag afgeschaft.
Een kleine duizend jaar later, in 1773, sneuvelde ook Derde Kerstdag,
op last van de overheid. Wij hangen nu aan onze twee dagen, maar de
meeste Amerikanen houden het na Christmas Day al voor gezien. Op Tweede
Kerstdag werken ze gewoon en daarna eten ze kalkoenkliekjes. Wanneer
ze fatsoenlijk naar de Meubelboulevard gaan is mij een raadsel.
Shakespeares komedie Twelfth Night verwijst naar Driekoningenavond,
het einde van de twaalf dagen die Engelsen in die tijd uittrokken
om de geboorte van Christus te vieren. Bijna twee weken schransen
en slempen? Zelfs met een hulplever en drie bijmagen zou ik al op
fifth night moeten afhaken, vrees ik.
Niet dat ik calorieënvrees heb, integendeel. Het recept voor een traditionele
plumpudding ligt klaar op de keukentafel. De laatste zondag voor de
Advent, vijf weken voor Kerst, helpen alle gezinsleden in Engeland
beurtelings mee om de ingrediënten van het gerecht te mengen. Dat
ritueel versterkt de saamhorigheid en betrokkenheid. Stir-up Sunday,
noemen ze die dag. Na het roeren wordt het mengsel tot een bal gekneed
en gestoomd – zeven of acht uur lang.
Tussen Stir-up Sunday (dit jaar 25 november) en 25 december moet de
pudding rusten en rijpen. Voor het opdienen wordt hij opnieuw verhit
en eventueel geflambeerd of overgoten met karamelsaus. Een reden dat
de pudding zo'n instituut werd was de lange houdbaarheid. In de tijd
van het Empire konden ver weg gestationeerde troepen en officials
daardoor toch getrakteerd worden op a taste of home. En ook symboliek
speelde mee. In de pudding werden gedroogd fruit en specerijen uit
dat hele, machtige wereldrijk samengebald.
Vijf weken is het minimum, maar met een beetje geluk blijft zo'n gestoomde
pudding dertien (13!) maanden goed. En dat brengt mij bij mijn idee
van Kerst-spreiding. Want de makke van Kerst is toch dat een heel
volk het tegelijk wil vieren, met alle hectiek en paniek van dien.
Neem alleen al de bloedige onderhandelingen over de datum van het
gezellig samenzijn. 25 of 26? Mijn schoonfamilie begint rond Moederdag
al te steggelen. Iedereen tot in de derde graad van verwantschap delibereert
mee. Wie heeft er nachtdienst, kinder- en huisdierenopvang, vervoer?
Etc.
In de aanloop naar de dag dat Maria is uitgerekend, doen vriend en
vijand er alles aan om de Kerst-hysterie aan te jagen: DJ's, meteorologen
met hun sneeuwvoorspellingen, dennen- en kaarsenkwekers, topkoks,
pastoors, stollenbakkers en poeliers. Het lijkt een complot om ons
een Kerst-overdosis te bezorgen. Kerst-coaches en Kerst-therapeuten
knappen massaal af en de eerste Kerstbomen worden rond 19 december
alweer het raam uit geflikkerd door Kerst-slachtoffers die het niet
langer trekken. Te vroeg gepiekt!
Ik weiger me nog langer gek te laten maken. Zeker, die plumpudding
stoom ik volgens schema op 25 november. En vervolgens laat ik 'm rijpen.
Maar dit jaar zet ik 'm pas in als het mij uitkomt. Ergens in februari,
vermoedelijk, als ik in een winterdipje zit of – spontaan! – behoefte
krijg aan wat menselijke warmte in een ongedwongen sfeer. "Hé, moet
je horen. Ik heb nog een rustende plumpudding staan. En een goede
wijn. Hebben jullie zin?"
Noem het een pop-up Xmas. En mocht het er niet van komen, is er geen
man overboord. Dertien maanden houdbaar! Want vergeet niet, volgend
jaar is het wéér Kerstmis.
© Marius Jaspers - p 2018 Straatjournaal
https://arnodb.nl/marijas/ |