Post mortem

Meer dan dertig veelgehoorde excuses na afloop van een verloren partij, en mijn schatting is dat elke rechtgeaarde schaker zich van minstens twintig ervan wel eens heeft bediend de afgelopen drie jaar. Maar telt u zelf:

"Ik moest nog 14 zetten in 3 minuten en toen liet ik een stuk instaan."

"Hij moest nog 14 zetten in 3 minuten en toen begon ik mee te vluggeren."

"Ik wou voor de verandering eens niet in tijdnood komen, dus de opening speelde ik heel snel. Na 14 zetten stond ik al compleet verloren en aan het middenspel ben ik maar niet eens meer begonnen."

"Na 14 zetten stond ik finaal gewonnen. Als het een beetje kerel is geeft hij meteen op, maar hij bleef maar dooretteren en toen ..."

"Ik heb de laatste tijd amper geschaakt en dat merk je toch."

"Ik ben een beetje overschaakt, geloof ik. De scherpte is er af bij mij."

"Ik schaak al weken slecht." Varianten: "het hele seizoen", "sinds mijn scheiding", "sinds het kandidatentoernooi van '57".

"Die gozer had 200 ratingpunten minder, weet je, en dan ga je raar spelen, op vorkjes en penningen en zo, in plaats van dat je gewoon gezonde zetten doet."

"Die gozer had 200 ratingpunten meer dan ik. Tot de 14e zet stond ik best nog heel behoorlijk, maar weet je, zo iemand wacht gewoon tot jij één klein foutje maakt en dan is het appeltje eitje. Dan word je geruisloos weggeschoven."

"Ik had nog nooit van die koekenbakker verloren, dan krijg je dat, hè, dan word je overmoedig."

"Ik heb nog nooit van die vent gewonnen, dus als je dan in de opening meteen wordt aangeschroefd, geloof je er eigenlijk al niet meer in."

"Weet je wat het is, zo'n knakker speelt 19 zetten theorie in even zovele seconden en dan gaat ie eens op zijn dooie akkertje zitten uitvlooien of ie je zal wurgen of opknopen. Ik had beter mijn hobbykamer op kunnen ruimen vanavond."

"Loper c6 op de 19e zet is nog bekend uit een partij van Anand, maar ik wilde de theorie ontwijken."

"Eerst geeft die sijsjeslijmer me zo'n dood vissenhandje en als ie dan ook nog eens de Caro-Kann speelt ... ja, dan ga ik door roeien en ruiten. Dan wil ik bloed zien! En dan heeft zo'n Jan Jurk je precies waar hij je hebben wil."

"Het was pure kamikaze wat ie deed, maar ik speelde het veel te passief."

"Als ik het rustig dichtschuif, moet ik nog maar eens zien dat hij erdoorheen komt, maar ja ... zo zit deze jongen niet in elkaar."

"Het was potremise, maar ik wilde te veel."

"Je moet een beetje geluk hebben in dat soort stellingen."

"Ik moet op dinsdag geen rode wijn meer drinken bij het eten."

"Die vent had een kegel van hier tot Tokio. Ik heb nauwelijks achter het bord gezeten, alleen omdat ik bang was voor levercirrose."

"Alles wint hier in principe, behalve wat ik speel."

"Ik had alleen gekeken naar exd4, en daarna is Pxd4 - Lb5 schaak - Kf1 - lange rochade - a4 - a5 gedwongen; dan heb je het loperpaar en kun je de torens verdubbelen op de b-lijn, maar ja, hij speelt doodleuk f3 in plaats van die pion te slaan en ik ben voorgoed de controle over d5 kwijt. Zie je het voor je?"

"Eindspelen, je moet er van houden. Ik heb er zelf niet genoeg zitvlees voor."

"Op het moment dat ik die loper losliet, zag ik meteen dat ik op kon geven. Ik heb het tegen beter weten in nog een uurtje geprobeerd, maar het was niks meer."

"Ik verwisselde twee varianten."

"Paard slaat op h7 wint onmiddellijk, maar ik kon het niet doorrekenen."

"Volgens Nunn heb je met wit hier een plusje, maar binnen vijf zetten was het over en sluiten."

"Positioneel stond ik glad gewonnen, maar er zat een toevalligheidje in de stelling."

"Je moet er boven staan, dat soort dingen, maar ik speel niet graag tegen kinderen / vrouwen / woonwagenbewoners / Beverwijkers."

"Vandaag weer de hele dag bloedig zitten vergaderen. Dan weet je al van tevoren dat het niks wordt. Het koppie was nog niet leeg."

"Eigenlijk houd ik niet zo van schaken, maar ja ... ik kan het gezeur achteraf zo moeilijk missen."

 

© Marius Jaspers - p 2002 HWP Clubblad 'De Ruif'

Reacties naar marius.jaspers@gmail.com
https://arnodb.nl/marijas/