Un café cortado, por favor


1 & 2 3 & 4 5 & 6 7 & 8

•••••

In maart 2017 hielden Marga en ik drie weken vakantie op La Palma. Na eerdere bezoeken in 1997 en 2010 waren wij voor de derde keer op dit mooie Canarische eiland. Tijdens ons verblijf hield ik het thuisfront via e-mails op de hoogte van onze belevenissen. Hieronder de berichten met de nummers uno y dos.


U • n • o

Un café cortado y un espresso doble, por favor, zei ik vanochtend tegen de camarero op een terras aan de boulevard van Puerto de Tazacorte, een dorpje aan de westkust van het Canarische eiland La Palma.


Wij zijn de regen van Nederland ontvlucht en brengen de maand maart door in de zon en warmte van La Palma, waar wij verblijven in een apartamento maravilloso halverwege een berg nabij de stad Los Llanos de Aridane. Wij hebben een zeer ruim driekamerappartement met een groot terras vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de omgeving.


Links op de foto de Atlantische Oceaan, in het midden Los Llanos en op de achtergrond de bergkam die het zuidwestelijke deel van het eiland scheidt van het noordwestelijke deel.

Op deze bergkam vind je het Mirador El Time, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt op het Aridanedal en de westkust van La Palma. Op onderstaande panoramafoto zie je links van het midden Los Llanos. Op de berghelling achter de stad ligt ons appartement.



D • o • s

Tazacorte - una villa característica de la isla de La Palma

In het westen van La Palma, vlak bij de kust, ligt het stadje Tazacorte. Het is kenmerkend voor veel dorpen en stadjes op het eiland. Het telt nog geen 5000 inwoners, die voornamelijk leven van de teelt van bananen. Onder de Avenida de la Constitución, die slechts aan één kant bebouwd is en met een brede bocht door de plaats loopt, strekt zich dan ook tot aan de kust een zee van bananenbomen uit (foto linksonder).


Tazacorte, dat in de tijd van de veroveringen door de Spanjaarden werd gesticht, groeide dankzij de vruchtbare omgeving, waar suikerriet werd aangeplant, uit tot een belangrijke stad. Duitse en Vlaamse kooplieden exporteerden het 'witte goud' naar Europa en van de opbrengst bouwden ze statige, grote onderkomens, die ook nu nog te zien zijn (foto rechtsboven). Toen de suikeropbrengsten afnamen, begonnen ze met wijn. Toen ook dat niet meer rendabel was, schakelden ze over op bananen.

Het oude centrum van Tazacorte, met romantische pleinen en straatjes, heeft een prettige, nostalgische sfeer.



De parochiekerk van Tazacorte, La Iglesia de San Miguel Arcángel, dateert uit 1513. In latere eeuwen werd de kerk aanzienlijk verbouwd en uitgebouwd.


Ik heb niets met godsdienst maar een mooie kerk kan ik waarderen. In dit geval sprak het modernste deel van de kerk mij het meeste aan. De wandschilderingen en de zon die door de glas-in-loodramen scheen maakten het interieur heel sfeervol. Ik kan mij voorstellen dat gelovigen zich hier dicht bij hun god wanen.



De foto linksonder toont een glas-in-loodraam van buiten, de rechterfoto toont hetzelfde raam van binnen.


Op het Plaza de España, het centrale plein naast de parochiekerk, bevindt zich een betoverend mooie berceau met prachtige, gekleurde tegels. Hij is begroeid met felrode bougainville.



La Palma heeft veel meer te bieden dan zon, zee en strand. Een bezoek aan Tazacorte maakt dat meer dan duidelijk.

Die mening wordt bevestigd als wij door het centrum van Santa Cruz, de hoofdstad van La Palma, lopen. De plaats, die wordt beschouwd als de mooiste stad van de Canarische eilanden, ligt aan de oostkust van het eiland, op een uitloper van het gebergte, en kijkt uit over de Atlantische Oceaan. De oude stadskern, die sinds 1990 onder monumentenzorg valt, doet bijzonder levendig aan.


Aan de met kinderkopjes geplaveide straatjes staan deftige huizen met balkons.


Het Plaza de España is het mooiste plein van de stad. Er staan hoge koningspalmen en een standbeeld van de humanist Hernández Díaz, die van La Palma afkomstig is. Een monumentale trap voert naar de Iglesia del Salvador.


Deze in de 16e eeuw gebouwde Bevrijdingskerk heeft een indrukwekkende klokkentoren en een prachtig cassettenplafond.


Santa Cruz is genoemd naar het 'Heilig Kruis' dat de conquistadores op 3 mei 1493 hier in de aarde plantten. Zeilschepen die vanuit Spanje naar de Nieuwe Wereld vertrokken, maakten een tussenstop in deze baai om hun voorraad water en proviand aan te vullen. Santa Cruz werd de westelijke voorpost van Spanje, de springplank naar Amerika. Een scheepvaartmuseum is gevestigd in een getrouwe kopie van de karveel Santa Maria, waarmee Columbus de Nieuwe Wereld ontdekte.

•••••

1 & 2 3 & 4 5 & 6 7 & 8