Al borde del volcán


1 & 2 3 & 4 5 & 6 7 & 8

•••••

In maart 2017 hielden Marga en ik drie weken vakantie op La Palma. Na eerdere bezoeken in 1997 en 2010 waren wij voor de derde keer op dit mooie Canarische eiland. Tijdens ons verblijf hield ik het thuisfront via e-mails op de hoogte van onze belevenissen. Hieronder de berichten met de nummers tres y cuatro.


T • r • e • s

Het Parque nacional de la Caldera de Taburiente is een nationaal park op het eiland La Palma. Het bevat het enorme gebied van de Caldera de Taburiente, waarvan eens gedacht werd dat het een gigantische caldera of vulkaankrater was, maar waarvan men nu weet dat het een erosiekrater betreft, die het noordelijke gedeelte van het eiland domineert.


De caldera heeft een doorsnede van ongeveer 10 kilometer en op sommige plekken torenen de wanden 2000 meter boven de calderabodem uit. Het hoogste punt is de Roque de los Muchachos op de noordwand met een hoogte van 2426 meter.

Toen wij daar bij ons vorige bezoek aan La Palma in 2010 stonden, konden wij niet zien hoe diep de caldera werkelijk is. Een dikke deken van wolken bedekte alles op de hoogste toppen na. Dit jaar was dat anders. Wij konden twee kilometer de diepte in kijken! Dat was mogelijk omdat het deze week zelfs voor Canarische begrippen uitzonderlijk mooi en warm weer is. Geen wolkje aan de lucht en de temperatuur op het midden van de dag loopt op tot tegen de 30 graden. Op meer dan 2400 meter hoogte konden wij in t-shirt en korte broek lopen!

Hieronder twee foto's van de caldera van vrijwel hetzelfde standpunt genomen, links een foto uit 2010, rechts een foto van gisteren.


Nog twee foto's van de caldera.


De telescopen van het Observatorio del Roque de los Muchachos bevinden zich vlak bij de top. Dit astronomisch observatorium wordt geëxploiteerd door het Instituto de Astrofísica de Canarias, dat op het nabije Tenerife is gevestigd. Het maakt deel uit van het European Northern Observatory.


Dit is de op een na beste plaats voor astronomisch onderzoek in zichtbaar en infrarood licht op het noordelijk halfrond, na het Mauna Kea-observatorium op Hawaï, waar wij in 1996 waren. Op La Palma bevinden zich enkele van de beste astronomische faciliteiten van het noordelijk halfrond, waaronder een Zweedse 1m-zonnetelescoop met adaptieve optiek, die van alle telescopen de hoogste resolutie biedt voor beelden van de zon, en verder de Gran Telescopio Canarias, momenteel 's werelds grootste optische telescoop met één apertuur (dit heb ik gepikt van Wikipedia).


Ik kon het niet laten een selfie te maken.



C • u • a • t • r • o

Net als alle andere Canarische eilanden is La Palma ongeveer drie miljoen jaar geleden gevormd door vulkanische activiteiten. Het eiland heeft echter het actiefste vulkanisme van de Canarische archipel. De meest recente uitbarstingen vonden plaats in 1949 toen de Volcán de San Juan rivieren van gloeiendhete lava over delen van La Palma deed stromen en in 1971 toen de Volcán Tenegía ontplofte. Op de foto hieronder zie je op de helling achter het dorp een van die nu gestolde rivieren naar beneden komen. De foto heb ik genomen staande in het midden van de lager gelegen lavastroom.


Ik sta niet op de gestolde lava zelf maar op een walkway die bezoekers over de lavastroom voert. Het einde van de walkway is een uitzichtpunt van waaraf je uitkijkt over de kust met aan de rechterkant twee kleine kraters.


Vlak bij het uitzichtpunt aan het einde van de walkway is de ingang van een lavatunnel. Dit is een natuurlijke tunnel waardoor bij een vulkaanuitbarsting lava stroomt onder de oppervlakte van een lavarivier. Als de aanvoer van lava is opgehouden en het gesteente gestold, blijft een lange, ondergrondse holte achter. Deze tunnel was niet zo indrukwekkend als degene waar wij in 1996 op de Mauna Loa vulkaan op Hawaï doorheen liepen, maar interessant genoeg om er enkele foto's van te maken.


Vanaf de walkway kun je ver over het eiland kijken.


Op La Palma ligt de vulkanische bergketen Cumbre Vieja. In 2001 schreven twee wetenschappers in een artikel dat een volgende uitbarsting een enorme aardverschuiving zou kunnen veroorzaken, waarbij een deel van het eiland in zee schuift. Indien dit daadwerkelijk gebeurt, zou het een reusachtige tsunami, een zogenaamde mega-tsunami (tot 90 meter hoog), tot gevolg kunnen hebben die zich over de Atlantische Oceaan zal verplaatsen richting de oostkust van de Verenigde Staten. De tsunami zou daar acht uur later aankomen en alle steden aan de Amerikaanse oostkust beschadigen. Nieuw onderzoek heeft echter aangetoond dat La Palma veel stabieler is dan wordt aangenomen en dat zo'n mega-tsunami nog op zijn minst 10.000 jaar op zich laat wachten.

Het meest zuidelijke deel van het eiland is echter wel een van de meest actieve vulkanische gebieden ter wereld. Daar ligt o.a. de Vólcan de San Antonio, een klassieke vulkaan met zwartgeblakerde lavaflanken en een krater waar je in een halve cirkel omheen kunt lopen.



Vaak waait het hier erg hard, maar het uitzicht over de asvelden is prachtig. Op de foto's hieronder zie je de Volcán Tenegía, die in 1971 uitbarstte; nog steeds is in de spleten de warmte te voelen en ruik je de zwavelgeuren, in de grond kan men eieren koken. Links van de Volcán de vuurtoren en de zoutvelden van Fuencaliente.


De salinas van Fuencaliente zijn een populaire bestemming voor toeristen.


Het dorpje zelf stelt niet veel voor: enkele houten huisjes, wat vissersbootjes en dan heb je het wel gehad.


Op de foto hieronder, genomen op de helling boven Fuencaliente, is goed het verschil te zien tussen de - zwarte - in 1971 gevormde lavarivier en de oudere - begroeide - lava.


Nu maar hopen dat de volgende uitbarsting niet plaatsvindt als wij hier nog zijn.

•••••

1 & 2 3 & 4 5 & 6 7 & 8