Buscando a Don Quijote
03


01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17

•••••

Martes, 18 de septiembre de 2018

Salamanca is een stad die al heel lang 'op mijn verlanglijstje staat'. In 1983 zond Teleac Por Favor uit, een televisiecursus Spaans gepresenteerd door Miquel Ayanes en de bloedmooie Pilar Alcon. Ik heb daar toen een beetje halfhartig aan meegedaan. Tijdens de cursus werden interviews met Spaanse mensen getoond en deze waren allemaal opgenomen op het prachtige Plaza Mayor van Salamanca. Toen ik mij enkele jaren geleden wat serieuzer ging bezighouden met de Spaanse taal kwam bij mij het idee op enkele weken in Salamanca te gaan studeren. Het is er tot nu toe niet van gekomen, maar wie weet? Vandaag rijden wij van Ávila naar Salamanca. Zal de stad aan mijn verwachtingen voldoen?

Wij zijn nog geen kilometer op weg of ik zet de auto alweer aan de kant. Op een heuvel even buiten Ávila bevinden zich de resten van een kapel, Cuatre Postes, en vanaf deze plek heb je een mooi uitzicht op de ommuurde stad Ávila.


Gisteren 'bewonderden' wij de rechterringvinger van Santa Teresa in het Convento in Ávila dat aan haar is gewijd. Vandaag gaan wij proberen in Alba de Tormes meer relikwieën van de heilige Theresia te zien. In de kerk van het karmelietenklooster in dit plaatsje aan de Río Tormes liggen haar hart en haar rechterarm. Als wij de kerk binnenkomen begint er net een mis. Dat is jammer, een blik op de relikwieën zit er niet in. Ik kan moeilijk op de in een jurk gehulde man bij het altaar afstappen en hem vragen ¿Dónde está el corazón de Santa Teresa? Bovendien zitten er honderden gelovigen in de banken van de kerk. Toch ietwat teleurgesteld stappen wij weer naar buiten.


Gelukkig heeft Alba de Tormes nóg een bezienswaardigheid: de donjon van het kasteel van de hertogen van Alva. Fernando Álvarez de Toledo y Pimentel, de derde hertog van Alva, was een Spaanse generaal en landvoogd van de Nederlanden aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. In de Nederlanden was zijn bijnaam de IJzeren Hertog, in Spanje El Gran Duque, de Grote Hertog. De massieve donjon ziet er indrukwekkend uit, maar het is jammer dat er van de rest van het kasteel slechts fundamenten bewaard zijn gebleven. De muren van de ridderzaal zijn versierd met wandschilderingen.


Vanaf het dak van de donjon kijken wij uit over de stad en de wijde omgeving.


Wij besluiten om zo snel mogelijk naar Salamanca te rijden, zodat wij anderhalve dag hebben om de stad te verkennen. Als wij vroeg in de middag onze auto op de parkeerplaats van de Parador de Salamanca zetten, zien wij dat deze niet is "gelegen in een historisch gebouw", maar wel "op een unieke plaats". Dat wordt duidelijk als wij even later vanaf het terras van de parador richting de stad kijken en wij vóór ons het oude centrum zien liggen.


Wij wandelen door de tuin van de parador naar de rivier en lopen over de uit de 1e eeuw daterende Puente Romano de stad in.


Salamanca heeft de oudste universiteit van Spanje, gesticht in 1218 door koning Alfonso IX. Het is ook echt een universiteitsstad. Wij zien veel jonge mensen met boeken onder de armen de statige universiteitsgebouwen in- en uitgaan of op een grasveldje in groepjes discussiëren. De sfeer is ongedwongen. Op een plein bij de universiteit vermaakt een mariachi band zowel studenten als toeristen. Het begin is goed!


De dominicanen vestigden zich in de 13e eeuw in Salamanca, waar ze het Convento de San Esteban stichtten. Het zou uitgroeien tot een centrum van de scholastieke theologie en van de contrareformatie. Beroemde personen hebben hun stempel gedrukt op de historie van het klooster. Christoffel Columbus kwam hier op zoek naar financiële steun voor zijn expedities, Ignatius van Loyola heeft er zijn nieuwe doctrine geopenbaard, en de heilige Theresia - daar is ze weer! - kwam in dit klooster biechten.

De bezichtiging begint in de 16e-eeuwse Claustro de los Reyes. De benedenverdieping van deze kloostergang is een opeenvolging van spitsbogen met steekribben.


Op de vloer staan spiegels die het de bezoekers makkelijk maken omhoog te kijken. Je kunt zo leuke foto's maken!


De bovenverdieping van de kloostergang wordt bereikt via een prachtige, monumentale trap, de Escalero de Soto. De trap werd tussen 1553 en 1556 gemaakt door Rodrigo Gil de Hontañon en ontleent zijn naam aan de biechtvader van Carlos V, een groot theoloog, die aanwezig was op het concilie van Trente. Het polychrome bas-reliëf van de liggende, dromerig lezende Maria Magdalena past uitstekend in de ruimte onder de trap.



Over biechten gesproken. Marga wil per se haar zonden laten vergeven in de Confesonario de Santa Teresa, de biechtcel van de heilige Theresia. Zij is verbolgen als zij binnen wordt geconfronteerd met een video-Santa!


Via de niet echt spectaculaire kerk van het klooster lopen wij de warme namiddag in. In een winkel met een etalage vol Spaanse wijn, ham, en kaas kopen wij een fles wijn voor vanavond op de kamer.

Als je zoals wij van parador naar parador reist, krijg je bij het uitchecken bij de ene parador een bon voor 15% korting voor het diner bij de volgende parador. Dat is meegenomen, want de restaurants in de paradores zijn soms heel exclusief en bepaald niet goedkoop. Het diner in het restaurant van de Parador de Salamanca wordt echter een feest: chique gerechten geserveerd door uitstekend personeel in - niet geheel onbelangrijk - behapbare porties, en dat alles begeleid door een uitstekende vino tinto. De 's middags gekochte fles wijn wordt later op de kamer dan ook niet meer ontkurkt.

Morgen staat opnieuw Salamanca op het programma.

•••••

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17