Buscando a Don Quijote
07


01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17

•••••

Sábado, 22 de septiembre de 2018

Wij rijden opnieuw door de Sierra de Gredos. Ons reisdoel is Jarandilla de la Vera, waar wij vanavond overnachten in de gelijknamige parador. Het is drukker op de weg dan gisteren. Het is zaterdag en de Spanjaarden zijn ook op stap. De temperatuur blijft hoog. Ook vandaag wordt de 33 graden gemakkelijk gehaald.

Wij stoppen bij de Grutas del Áquila. Het toegankelijke deel van deze Arendsgrotten, ontdekt in 1963, omvat een zeer grote zaal (10.000 vierkante meter, gemiddeld zo'n 10 meter hoog) waarvan de bodem en het plafond zijn bedekt met monumentale stalagmieten en stalactieten die gedurende honderdduizenden jaren zijn gevormd. Hun 'groei' wordt geschat op minder dan een millimeter per decennium. Opmerkelijk zijn de mooie calcietstromen, wit maar soms ook oker gekleurd door ijzeroxide, en de enorme zuilen die het geheel de uitstraling geven van een kathedraal. Wij hebben in het verleden tijdens onze expedities naar verre en vreemde landen meer grotten verkend, maar deze Grutas del Áquila vinden wij een van de mooiste die wij gezien hebben. Het bezoek aan de grotten wordt een van de hoogtepunten van onze reis door Midden-Spanje.

Je mag alleen naar binnen onder begeleiding van een gids. Aan het begin van de wandeling door het onderaardse waarschuwt hij onze groep bezoekers dat het in de grotten ten strengste verboden is foto's te maken. Eenmaal binnen vergeet hij blijkbaar dat hij dat gezegd heeft. Hij maakt in ieder geval geen bezwaar als iedereen direct druk begint te fotograferen, en terecht, want deze grotten zijn zeer fotogeniek! Ik probeer natuurlijk ook een paar mooie foto's te maken, alhoewel ik bang ben dat de relatieve duisternis in de grotten dat verhindert. De flash van de camera gebruik ik sowieso niet, want dat slaat alle kleuren dood, en zal waarschijnlijk alsnog de toorn van de gids over mij afroepen.



De weg voert ons verder door de regio La Vera, gelegen aan de voet van de Sierra de Gredos. Uit deze streek komt de in Spanje zeer gewilde pimentón - paprika - de la Vera. Door het zachte, vochtige klimaat ontstond hier een mediterraan ecosysteem. Je ziet dan ook veel citroen-, sinaasappel-, vijgen-, en palmbomen. Naast paprika worden hier asperges en 80 procent van de Spaanse tabak geteeld. In de dorpen sieren veelal witte huizen met erkers de rustige straatjes, die samenkomen op een schilderachtig centraal plein. Wij lopen door een van die dorpen, Villanueva de la Vera, waar enkele huizen rondom een groot rotsblok zijn gebouwd.


Op het centrale plein van Villanueva de la Vera strijken wij neer op een terrasje. De inwoners van het dorp zijn druk bezig met hun tapasritueel. Als je een drankje bestelt, krijg je er een tapas, een klein hapje, bij. Wij zien mensen hun drankje en hapje nuttigen om even later tien meter verderop op een ander terras hetzelfde te doen. Zo lopen zij drie à vier etablissementen af tot ze genoeg hebben. Wij bestellen bier en krijgen er een paar warme stukjes vlees met brood bij. Daar hebben wij natuurlijk niet genoeg aan en bestellen daarom een schaal met verschillende soorten jamón - ham - voor mij en een schaal met queso - kaas - voor Marga. Lekker!


Wij hervatten de rit en passeren Valverde de la Vera, Talaveruela de la Vera, Robledillo de la Vera, en Losar de la Vera om uiteindelijk onze bestemming, Jarandilla de la Vera, te bereiken.

Wij melden ons bij de receptie van de in een kasteel uit de 15e eeuw gevestigde Parador de Jarandilla. Vele historische figuren hebben de binnenplaatsen en torens van deze parador bezocht, waaronder de Heilige Romeinse keizer Carlos V. Dankzij de zorgvuldige renovatie is de middeleeuwse sfeer behouden, maar er zijn wel moderne faciliteiten toegevoegd, zoals een buitenzwembad. Dit is normaliter om deze tijd van het jaar gesloten, maar door de abnormaal hoge temperaturen van de laatste dagen is het nog steeds open. Tijd dus voor enkele ontspannen uurtjes op een ligbed!


Wij sluiten de dag af met een diner in het restaurant van de parador gezeten aan een tafel op de feeëriek verlichte binnenplaats. Af en toe rommelt en weerlicht het in de verte. Gelukkig komt de onweersbui niet dichterbij; we hebben alleen wat palmboombladeren en de open, met sterren gevulde lucht boven ons! Na het dessert bestel ik een café irlandés, die nogal bijzonder uitvalt. Er is niks mis met de smaak, maar er is wel heel ruimhartig met de room omgesprongen en ook het glas doet mij niet echt aan Ierland denken. Het is echter wel lekker!

•••••

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17